14 بهمن 1393 - 15:24 شناسه خبر: 1923 نسخه چاپی

خروج صنعت از کپی‌کاری

خروج صنعت از کپی‌کاری
سید محمد رضا مرتضوی: : پس از انقلاب فولاد مبارکه به وجود آمد، این درحالی است که پیش از این تولید ورق نداشتیم و همه ورق موردنیاز کشور از طریق واردات تا ...

سید محمد رضا مرتضوی: : پس از انقلاب فولاد مبارکه به وجود آمد، این درحالی است که پیش از این تولید ورق نداشتیم و همه ورق موردنیاز کشور از طریق واردات تامین می‌شد.

?? سال از پیروزی انقلاب اسلامی ایران می‌گذرد. هر سال در دهه فجر، فرصتی پیش می‌آید تا عملکرد و دستاوردهای انقلاب اسلامی مورد ارزیابی قرار گیرد.هرچند حرکت پرشتاب انقلاب اسلامی با فرازونشیب‌های زیادی همراه بوده، اما انقلاب، دستاوردهای درخشانی را در عرصه‌های مختلف علمی، فناوری و صنعتی به ثبت رسانده است. این دستاوردها نشات گرفته از آرمان‌های والای انقلاب اسلامی ازجمله تاکید بر رشد دانش و فناوری و نبود وابستگی به دیگران است. اما در این بین رشد صنعت در کشور به قدری سریع و پرشتاب بود که شاهد تحولات و پیشرفت‌های متعددی در این عرصه بوده و هستیم.

? هزار برابر شدن ظرفیت تولیدی صنعت پتروشیمی

در این زمینه محمدرضا مرتضوی، دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران در پاسخ به این سوال که بعد از پیروزی انقلاب، شاهد چه نوع پیشرفت‌ها و تحولاتی در صنایع مختلف شدیم، گفت: در سال‌های بعد از انقلاب شاهد پیشرفت‌های خوبی در صنایع مختلف در کشور بودیم که یکی از بزرگترین دستاوردها، در زمینه صنایع پتروشیمی بود.

وی افزود: در آن زمان تنها صنایع پتروشیمی بندر امام بود که توسط ژاپنی‌ها ساخته می‌شد که ظرفیت آن حدود ??? هزار تن در سال بود که نیمه‌کاره رها و با شروع جنگ دچار آسیب شد. اما این درحالی است که ظرفیت تولیدی صنعت پتروشیمی بعد از انقلاب حدود ? هزار برابر شده است. درواقع پیشرفت صنعت پتروشیمی متعلق به اواخر دهه ?? و اوایل دهه ?? است.

محمدرضا مرتضوی معتقد است: علاوه‌بر وقفه‌ای که در ? سال گذشته رخ داد، کشور شاهد پیشرفت‌های فراوانی در عرصه‌های گوناگون در دهه‌های گذشته و بعد از پیروزی انقلاب بوده است.

?? میلیون تن موجودی سیمان
دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت همچنین با اشاره به پیشرفت‌های به وجود آمده در صنعت سیمان، تصریح کرد: کشور پیش از انقلاب در زمینه صنعت سیمان، وابسته به واردات بود. اما بلافاصله پس از جنگ و بازسازی‌هایی که انجام‌شده، نه تنها در صنعت سیمان خودکفا شدیم بلکه به ظرفیت‌های بالایی دست یافتیم که چنانچه به درستی مدیریت شود، به جنبش صادراتی تبدیل خواهد شد. این درحالی است که هم‌اکنون موجودی سیمان در کشور حدود ?? میلیون تن است که به خاطر کند شدن طرح‌های عمرانی جذب نشده و باید راهی برای صادرات آن پیدا کرد.

ظرفیت ?? میلیون تنی تولید آرد
مرتضوی در ادامه با اشاره به موفقیت‌های به‌دست آمده در زمینه صنایع غذایی نیز اظهار کرد: در صنایع غذایی نیز شاهد پیشرفت‌های فراوانی هستیم. به گونه‌ای که قبل از انقلاب نسبت به واردات آرد اقدام می‌کردیم، اما هم‌اکنون در کشور ظرفیت ?? میلیون تنی تولید آرد وجود دارد و حتی می‌توان نسبت به دستورکار قرار دادن صادرات آن نیز اقدام کرد چراکه هم‌اکنون ظرفیت کارخانه‌های آردسازی حدود ?? میلیون تن در سال است. این درحالی است که قبل از انقلاب در زمینه ماکارونی و پاستا جزو بزرگترین واردکنندگان در دنیا بودیم. اما هم‌اکنون تبدیل به صادرکننده این محصولات شده‌ایم.

وی با تاکید بر اینکه کشور در زمینه صنعت کاشی و سرامیک بعد از انقلاب دچار تحول و پیشرفت شده است، تصریح کرد: پیش از انقلاب کل ظرفیت کشور در صنعت کاشی و سرامیک‌سازی به ? تا ? کارخانه منحصر و بیشتر مصارف کشور از طریق واردات تامین می‌شد، این درحالی است که سالانه میلیون‌ها متر کاشی صادر می‌شود که ظرفیت بزرگ صادراتی در کاشی‌سازی ایجاد کرده است.

دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه ظرفیت فولادسازی کشور تنها به کارخانه ذوب‌آهن اصفهان با یک ظرفیت محدود منحصر می‌شد، تصریح کرد: پس از انقلاب فولاد مبارکه به وجود آمد، این درحالی است که پیش از این تولید ورق نداشتیم و همه ورق موردنیاز کشور از طریق واردات تامین می‌شد.

ایران جزو صادرکنندگان برق در منطقه
وی در ادامه افزود: خوشبختانه در صنعت برق هم موفقیت‌های زیادی کسب کردیم. به گونه‌ای که در اوایل انقلاب جزو کشورهایی بودیم که روزانه چندین ساعت خاموشی برق را داشتیم. اما پس از انقلاب با همه سوءمدیریت‌هایی که وجود داشت و آسیب‌هایی که به صنعت برق کشور وارد شد، توانستیم با همت پیمانکاران و بخش‌های مختلف صنعتی، جزو کشورهای صادرکننده برق در منطقه باشیم.

مرتضوی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه تا چه اندازه صنعت پس از انقلاب توانست از مونتاژکاری و کپی‌برداری فاصله بگیرد و به سمت صنعتی شدن گام بردارد، گفت: همه صنایعی که نام برده شد به عنوان صنایع مادر شناخته می‌شود که این امر نشان‌دهنده دستیابی به ساخت تجهیزات پتروشیمی، تجهیزات دریایی مثل ناوشکن‌ها، ساخت تجهیزات نظامی و دیگر صنایع است. مرتضوی اظهار کرد: آمار و ارقام در صنایع مختلف، نشان‌دهنده این است که صنایع کشور از رشد خوبی در این سال‌ها برخوردار بوده‌اند. اما این کافی نیست و برای اینکه بتوانیم در مسیر صحیح اقتصادی حرکت کنیم، باید اقتصاد مقاومتی تحقق یابد. یعنی زمانی که درآمدهای نفتی ما در زمان جنگ به ? میلیارد دلار رسیده بود، با خواست و اراده ملت توانستیم کشور را از بن‌بست جنگ خارج کنیم.

دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت با اشاره به موفقیت‌های دوره اصلاحات گفت: در این دوره رشد اقتصادی کشور برای نخستین بار به ? درصد رسید و تورم تک رقمی شد. این شرایط نشان داد که کشور با خواست و اراده خود بدون کمک غربی‌ها و شرقی‌ها می‌تواند روی پای خود بایستد و به پیشرفت‌های عظیمی در صنایع مختلف دست یابد. همچنین اتخاذ سیاست‌های صحیح انقلاب اسلامی سبب شکل‌گیری یک ساختار و زیرساخت ملی شد که روند تخریب و وابستگی صنعت به خارج از کشور متوقف شد

 

منبع: روزنامه گسترش صمت